3 noiembrie 2010

Kremlinul lanseaza scenarii sumbre in asteptarea razboiului mondial

Kremlinul lanseaza scenarii sumbre in asteptarea razboiului mondial
Perspectivele neimbucuratoare ale dezvoltarii economiei mondiale, precum si preconizatul razboi dintre SUA, Istrael si Iran, care va adanci criza planetara, ii indeamna pe functionarii rusi sa pregateasca din timp opinia publica pentru deziluziile economice ale anului 2011, titreaza “Nezavisimaia gazeta”. Consilierul prezidential de la Kremlin Arkadi Dvorkovici sustine ca intr-un scenariu negativ, cresterea PIB al Federatiei Ruse va fi numai de 1,5-2%, in loc de 4% cat fusese estimat. Potrivit lui, probabilitatea unui scenariu negativ al dezvoltarii economiei mondiale este de sub 50%.
Guvernul rus si Banca Europeana pentru Constructie  si Dezvoltare se situeaza insa pe o pozitie optimista, considerand ca PIB al Rusiei va creste pana in anul 2011 cu 4,6%. Declaratiile oficiale sunt infirmate insa de experti, considerand ca prognozele acestora poarta mai degraba amprenta unor factori politici. “Anul 2011 este un an electoral, iar cele 1,5-2%, despre care este instiintata opinia publica sunt extrem de optimiste si constituie un element de asigurare”, sustine analistul companiei FBK Igor Nikolaev, citat de Inforusia.
Expertul agentiei independente “Investcafe” Anton Safonov presupune ca 1,5-2% constituie varianta cea mai negativa. Pentru a se traduce in viata, preturile la petrol vor trebui sa scada sub 60 de dolari pe baril, nivelul inflatiei ramanand inalt. Deficitul bugetar al anului curent va fi finantat partial pe seama mijloacelor Fondului de rezerva, ceea ce va duce la o crestere a masei banesti, intensificandu-se presiunea inflatiei la nivelul de 8%.
Pe de alta parte, Rusia poate redeveni un important jucator daca va izbicni la finele acestui an asteptatul razboi din Golful Persic, al treilea din zona, dar care poate degenera rapid si in Al Treilea Razboi Mondial. “Sansa Rusiei consta in marea ei forta beligeranta”, spune Anatoli Vitalskevitci, analist militar la Kremlin. “Atunci se va putea reorienta jocul si pe piata petrolului si pe cea a gazelor naturale”, mai adauga acesta. Printre factorii fundamentali ce influenteaza cresterea economiei indigene din ultimii ani se enumera cresterea pretului petrolului si reducerea treptata a scurgerii de capital. Dar daca in trecut veniturile de pe urma titeiului si gazelor se utilizau pentru stimularea suplimentara a cererii interne, in prezent acestea se folosesc pentru finantarea deficitului bugetar, situatie care se presupune ca va mai dura cativa ani.
Inainte de alegeri, considera analistul, guvernul nu isi va planifica sa reduca in masura insemnata cheltuielile bugetare, ci mai degraba cheltuielile sociale vor creste inainte de alegerile din 2012. Dar daca guvernul va decide sa combata deficitul bugetar prin reducerea insemnata a cheltuielilor, acest lucru poate duce la incetinirea cresterii PIB pana la 2-2,5%.

Niciun comentariu: