7 noiembrie 2010

„Previziuni” sumbre in studiul “State of the Future” (“Starea viitorului”)

„Previziuni” sumbre in studiul “State of the Future” (“Starea viitorului”) realizat de Millennium Project (cu finantare din partea BANCII MONDIALE si a fundatiei ROCKEFELLER)

  Efectele tot mai accentuate ale crizei economice şi ale încălzirii globale mondiale ar putea afunda în sărăcie şi violenţă jumătate din populaţia Pământului şi ar putea lăsa trei miliarde de oameni fără apă, arată cel mai mare studiu de până acum îndreptat cu ochii spre viitorul apropiat.
Omenirea va trebui să facă un efort de talia misiunii Apollo 11, care a trimis oamenii pe Lună în 1969, pentru a supravieţui ravagiilor făcute de schimbările de climat. Fără planuri susţinute de dezvoltare, “miliarde de oameni vor fi condamnaţi la sărăcie şi mare parte din civilizaţie va intra în colaps”. Energia ecologică, resursele de hrană şi răspândirea democraţiei vor avea toate de suferit în următorii 10-15 ani.
 
Acesta este semnalul de alarmă tras de studiul “State of the Future” (“Starea viitorului”), cel mai mare de până acum care aruncă un ochi analitic asupra viitorului, realizat de 2.700 de experţi din întreaga lume şi obţinut de cotidianul The Independent înainte de publicarea lui de luna viitoare.
   Efectele recesiunii şi ale încălzirii globale sunt teme-cheie.
   Cercetătorii avertizează că jumătate din omenire ar putea da piept în următorul deceniu cu valuri masive de şomaj şi cu acte de violenţă – mai ales în condiţiile în care crima organizată a ajuns la venituri globale estimate la trei trilioane de dolari, de două ori mai mult decât bugetele militare ale tuturor ţărilor puse la un loc de pe urma acestor efecte.
   Problemele imediate sunt preţurile în creştere la mâncare şi la energie, împuţinarea resurselor de apă şi intensificarea migraţiei “din cauza factorilor politici, de mediu şi economici”. Până în 2025, de exemplu, trei miliarde de oameni ar putea rămâne fără surse de apă potabilă, pe măsură ce populaţia continuă să crească. Iar urbanizarea masivă, uzurparea tot mai accentuată a habitatelor naturale sau concentrarea producţiei animale ar putea da naştere unor noi pandemii de talia gripei porcine. 
   Studiul laudă însă Internetul, care s-a dovedit a fi cel mai mare stimulent “pentru globalizare, democratizare, creştere economică şi educare din istorie” şi susţine că progresul tehnologic “a dat naştere unei lumi interdependente care poate crea şi implementa strategii globale pentru îmbunătăţirea perspectivei omenirii’.
   Totuşi, chiar dacă progresele tehnologice şi ştiinţifice continuă să accelereze, ele atrag riscuri proprii: “Globalizarea şi tehnologia avansată le permite unor oameni mai puţini să facă mai mult rău pe o perioadă mai scurtă de timp, aşa că, într-o zi, se poate ca un singur individ să poată fabrica şi mânui o armă de distrugere în masă”.
   Deşi guvernele şi liderii de pe piaţa de business iau din ce în ce mai serios pericolul încălzirii globale, lucrurile se înrăutăţesc tot mai mult, arată studiul, care îndeamnă guvernele la strategii pe 10 ani, în special pe cele din SUA şi din China. Studiul a fost finanţat de o serie de organizaţii de top, printre care UNESCO, Banca Mondială, Armata SUA sau Fundaţia Rockefeller, şi cuprinde 6.700 de pagini.”
Conform articolului din The Independent, autorii studiului Millennium Project (un think-tank parte a World Federation of the United Nations Associations) vad si o parte buna a lucrurilor, prin faptul ca este o excelenta ocazie ca omenirea sa treaca de la varsta adolescentei la cea a maturitatii, de la egoism si egocentrism, la un nivel global de responsabilitate. Dezastrul economic actual este astfel considerat ca o oportunitate de a investi în următoarea generaţie de tehnologii ecologice şi pentru a implementa în lume calea spre un viitor mai bun …
Sursa : Saccsiv.wordpress.com

Niciun comentariu: